Sveti Josemaría
Poruka

Je li svetost za mene?

Tagovi: Asketska borba, Svetost, Jedinstvo života, Božja volja, Josemaria Escriva
U njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim … u ljubavi. Poslanica svetog Pavla Efežanima 1:4-5.

Sve za ljubav

Sve za Ljubav. Ovo je put svetosti, put sreće.
S te točke pristupaj svom intelektualnom radu, najuzvišenijim radnjama svoga duha kao i onim najnižim, zemaljskim, onima koje svi moramo neophodno izvršavati, i živjet ćeš zadovoljan i u miru.
Kovačnica, 725

Osobna svetost nije neka entelehija, nego određena stvarnost, božanska i ljudska, i koja se neprestano očituje u svakodnevnim djelima Ljubavi.
Kovačnica, 440

Pazi dobro: na svijetu je puno muškaraca i puno žena, i Učitelj ne propušta pozvati nijedno od njih.
Poziva ih na jedan kršćanski život, na život svetosti, na život izabranih, na život vječni.
Kovačnica, 13

Danas sam se vratio molitvi pun povjerenja, s ovom molbom: Gospodine, daj da nas više ne uznemiruje naš minuli jad, već oprošten, a niti mogućnost nekog budućeg jada; želimo se predati u tvoje milosrdne ruke; prikazati ti svoje želje za svetošću i apostolatom, koje trepere kao žerava pod prividno hladnim pepelom…
Znam, Gospodine, da nas slušaš! - I ti mu to reci.
Kovačnica, 426

Svetost ima elastičnost gipkih mišića. Tko želi biti svet tako se razvija da, dok se mrtvi u jednoj stvari, propušta – ako ne vrijeđa Boga – neku drugu koja mu je teška i zahvaljuje Gospodinu zbog te pogodnosti. Ako bismo mi kršćani drugačije radili, u opasnosti smo da postanemo kruti, bez života, poput lutke od krpe.
Svetost nije kartonski kruta: zna se smijati, popustiti, čekati. To je život: vrhunaravni život.
Kovačnica, 156

Ispunjeni veseljem

Divi se dobroti našeg Boga Oca: zar te ne ispunja radošću sigurnost da su tvoja kuća, tvoja obitelj, tvoj kraj, koje silno voliš, sirovina koju trebaš posvećivati?
Kovačnica, 689

Posvetiti vlastiti posao nije nešto neostvarivo, već je to zadaća svakog kršćanina… tvoja i moja.
- Dobro je to otkrio onaj strojar koji je rekao: „Radosnim do bezumlje čini me sigurnost da ja, rukujući tokarskim strojem i pjevajući, pjevajući mnogo – iznutra i izvana – mogu postati svet… Kolika je dobrota našega Boga!“
Brazda, 517

Postiže više onaj koji nastoji izbliza… Stoga se približi Bogu: trudi se biti svet.
Brazda, 648

Trebamo se pokrenuti, trebamo početi raditi! Hrabro, energično i radosno jer ljubav izgoni strah (usp. Iv 4:18); odvažno, neustrašivo! Nemojte se žuriti i misliti da je sve lako jer se oslanjate na vlastitu snagu; ali ne treba vas ni zaokupljati misao da je sve nesavladiva zapreka jer ste svjesni vlastite slabosti.
Ne zaboravite da gdje ima volje, postoji i način: Bog ne uskraćuje svoju milost i pomoć onima koji daju sve od sebe.
Pismo 6.svibnja 1945., 44


Ali što je s osjećajima, padovima, grijesima?

Svetost se sastoji u borbi, u tome da znamo za svoje mane, te u junačkom nastojanju da ih izbjegnemo.
Svetost – tvrdim – je u svladavanju ovih mana…, pa ipak ćemo ih do smrti imati: inače bismo, već sam ti rekao, bili oholi.
Kovačnica, 312

„Vi ste mi rekli da se može postati drugi sveti Augustin, s mojom prošlošću. Ne sumnjam u to, i danas više nego jučer nastojim to dokazati.“
Ali trebaš hrabro odsjeći, i baš u korijenu, kao sveti biskup iz Hipona.
Brazda, 838

Svetost se upravo u ovome sastoji: u borbi da tijekom života budemo vjerni i u radosnom prihvaćanju Volje Božje, u času smrti.
Kovačnica, 990

Svetost se postiže uz pomoć Duha Svetoga – koji dolazi nastaniti se u naše duše -, posredstvom milosti koja nam je udijeljena u Sakramentima, i uz neprestanu asketsku borbu.
Sine moj, nemojmo se zavaravati: ti i ja – neću se umoriti to ponavljati – morat ćemo se uvijek boriti, uvijek, sve do kraja svog života. Tako ćemo uzljubiti mir, i mir ćemo davati, i primit ćemo vječnu nagradu.
Kovačnica, 429

U tvom životu postoje dva dijela koja se ne poklapaju: razum i osjećaj.
Razum – prosvijetljen vjerom – pokazuje ti jasno ne samo put, nego i razliku između herojskog i glupog načina kojim ćeš ga prijeći. Iznad svega, stavlja ispred tebe veličinu i božansku ljepotu pothvata koje Presveto Trojstvo stavlja u naše ruke.
Osjećaj se, međutim, hvata na sve ono što prezireš, čak u istom trenutku u kojem držiš da je to vrijedno prezira. Čini se kao da tisuću malih stvari čeka i najmanju priliku, i čim – zbog fizičkog umora ili gubitka nadnaravnog gledanja – tvoja jadna volja slabi, te se sitnice skupljaju i gomilaju u tvojoj mašti, dok ne stvore brdo koje te pritišće i obeshrabruje: oporost rada; otpor poslušnosti; nedostatak sredstava; bengalske vatre lagodnog života; male i velike odvratne napasti; naleti osjećajnosti; umor; gorak okus duhovne osrednjosti… I, katkada, također strah: strah jer znaš da te Bog hoće sveta, a ti to nisi.
Dopusti mi da ti govorim bez uvijanja. Imaš napretek „motiva“ da okrećeš pogled unatrag, a nedostaje ti žar da odgovoriš na milost koju ti On daje, jer te pozvao da budeš drugi Krist, ipse Christus! – sam Krist.
Zaboravio si Gospodinovu opomenu Apostolu: „Dovoljna ti je moja milost!“, što je potvrda činjenice da, ako hoćeš, možeš.
Brazda, 166

Bit ćeš toliko svet koliko se, zbog Ljubavi, budeš mrtvio.
Kovačnica, 1025

Svetost i posao
Profesionalne djelatnosti (i vođenje domaćinstva je prvorazredno zanimanje) su svjedočanstvo ljudskog dostojanstva; prilika za razvoj osobnosti; veze jedinstva s drugima; izvori sredstava za život; način na koji se može pomoći napretku društva u kojem živimo i za napredak cjelokupnog čovječanstva…
- Ova se gledišta, za jednog kršćanina, još više produžuju i proširuju jer se rad – otkupljen od Krista i prihvaćen kao sredstvo otkupljenja – preobražava u način i put do svetosti, kroz određeno zaposlenje koje se može posvetiti i koje posvećuje.
Kovačnica, 702

Svetost se ne sastoji u velikim zadaćama. – Sastoji se u borbi kako se tvoj vrhunaravni život ne bi ugasio, u izgaranju do zadnjeg daha, služeći Bogu među zadnjima…, ili među prvima: tamo gdje te Bog bude zvao.
Kovačnica, 61

Pogledaj, i ljudski gledajući, dobro je da ne dobiješ sve na gotovo, bez smetnji. Nešto, pa i mnogo, moraš učiniti ti. Inače, kako ćeš uspjeti postati svet?
Brazda, 113

Kada propovijedam kako treba postati tepih da bi drugi mogli hodati po mekom, ne kanim se služiti tek lijepim riječima: to mora postati stvarnost!
- Teško je, kao što je svetost teška; ali je lako, jer – tvrdim – svetost je svima dostupna.
Kovačnica, 562